Francien en Martijn in IJsland

25/9/2001 - 2/10/2001

Dag 3

Aangekomen in het bronnengebied zagen we van een afstand vermoedelijk een dubbele uitbarsting, namelijk van Strokkur en Geysir. Geysir is de bekende geiser van IJsland, waar alle andere geisers naar genoemd zijn, ook die in de keuken in Nederland. Deze geiser doet het sinds een aardbeving in 2000 weer, nadat hij al jarenlang niets meer deed. Dit kwam doordat men dacht dat het geluk zou brengen als je er iets in zou gooien. Hierdoor raakte hij verstopt. Ook liet men hem vaak 'uitbarsten op commando' met behulp van waspoeder. Overigens doet hij het maar 1 of 2 keer per dag, dus de kans dat je hem ziet spuiten is klein.


Strokkur is een actieve geiser, gereactiveerd bij boringen in 1963. Deze geiser doet het ongeveer elke 5 minuten en spuit een straal water van ongeveer 20 meter de lucht in. Alle aanwezige mensen staan dus aan de windzijde te wachten tot de geiser gaat om deze foto's te nemen. Dit zag er erg grappig uit, want iedereen stond klaar met een fotocamera, wat wij natuurlijk ook deden.


Het is een vrij groot gebied, en er zijn nog veel meer bronnen, maar deze spuiten niet. Er valt sowieso wel meer te zien buiten de spuitende geisers, want een aantal bronnen ziet er erg mooi uit, vooral wat betreft de kleuren.
Er zijn natuurlijk ook nog andere bronnen.

Na de geisers gezien te hebben reden we richting één van de bekendste watervallen van IJsland, de Gullfoss

Verder.
 
boven  

© flerp.net 2001 Op of aanmerkingen mogen naar IJsland.flerp.net